direct naar inhoud van 3.3 Beschrijving plangebied en omgeving
Plan: Arnhemseweg-Radiumweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1188-vas1

3.3 Beschrijving plangebied en omgeving

De Arnhemseweg is een belangrijke oude radiaal met veel stads- en regionaal verkeer. Door een dicht patroon van zijwegen die diep de aanliggende wijken ingaan is het ook een verzamelweg voor fietsers. Aldus werd de weg interessant voor commerciƫle ontwikkelingen en vestigden zich in de vaak van origine als woningen gebouwde panden winkels en vele vormen van dienstverlening. Door die menging van zakelijke functies met de belangrijke woonfunctie en de variatie in bebouwing is het een kleurrijke weg. De weg is druk en heeft in principe een mooi traditioneel profiel. Enkele jaren geleden is dit profiel bij de kruising met de Aluminiumweg en de Ravenweg nog verbeterd doordat het fietspad op deze plek dichter naar de rijbaan is gelegd. Ter plaatse van het plangebied was garagebedrijf De Baar gevestigd. Direct ten noorden van het garagebedrijf stond enige tijd een tijdelijk bankfiliaal. Tussen 2005 en 2010 zijn beiden gesloopt. Door de sloop van deze gebouwen en het verleggen van het fietspad is ruimte ontstaan voor de woningen waarin dit bestemmingsplan voorziet.

De Aluminiumweg is onderdeel van de Ring, de belangrijkste verdeler van het verkeer in de stad. De Aluminiumweg heeft een minder sterke samenhang tussen beeld en functie dan de Arnhemseweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1188-vas1_0008.png"

Afbeelding 8: luchtfoto plangebied en omgeving

Aan de Arnhemseweg ten noorden van het plangebied bevinden zich woningen, overwegend van het type twee-onder-een-kap. Aan de overzijde van de Arnhemseweg staan twee appartementengebouwen van vier tot zeven lagen. Zuidelijk daarvan ligt de Ravenweg met aan de noordzijde rijwoningen en aan de zuidzijde portiekwoningen. Meteen westelijk van het plangebied, aan de Aluminiumweg, staat het nieuwe appartementengebouw. Verder staan aan de Aluminiumweg vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen. Aan de Radiumweg, dus in de Metaalbuurt en binnen het beschermd stadsgezicht, staan de nieuwbouwwoningen die in de plaats van de gesloopte Klosterswoningen zijn gekomen. Tussen de Radiumweg en de Arnhemseweg staat een groep waardevolle oude acaciabomen die behouden moeten blijven.