direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Bestemmingsplan Barnewinkel naast 13
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1129-vas1

1.1 Aanleiding

In 2006 is voor de locatie De Barnewinkel een structuurschets opgesteld naar aanleiding van de ontwikkelingen in dit gebied. Het idee is om het gebied De Barnewinkel om te vormen tot een stadslandgoed waarin een transferium (en carpoolplaats), kantoren en een multifunctioneel centrum met hotel/vergaderfaciliteiten/food court/business units etc. een plaats krijgen.

Het landgoed gaat deel uitmaken van de groene wig Zonnehoeve, één van de groene wiggen die vanuit de stad tot in het buitengebied ten oosten en zuiden van Apeldoorn reiken. De komst van een nieuw stadslandgoed biedt de kans om de oostelijke ingang van Apeldoorn een visitekaartje te laten worden voor de stad. Tegelijk krijgt de wijk Groot Zonnehoeve, die tussen de Zutphensestraat en de spoorlijn naar Zutphen wordt gebouwd, een fraaie afronding.

Voor de kantoorlocatie heeft Agrifirm Group BV bij de gemeente Apeldoorn kenbaar gemaakt dat zij graag in De Barnewinkel hun hoofdkantoor wil vestigen. Agrifirm Group BV is ontstaan na de fusie van een bedrijf te Veghel en een bedrijf te Meppel. Het bedrijf is eigendom van de aangesloten 20.000 boeren en tuinders, heeft ca. 3.000 medewerkers wereldwijd met een jaaromzet van 2.1 miljard euro. Het bedrijf houdt zich bezig met alle aspecten van de land- en tuinbouw zoals landbouwmechanisatie, productie en handel in veevoeders, onderzoek naar voedselveiligheid, innovatie en duurzaamheid binnen de land- en tuinbouw, dienstverlening en detailhandel. Het hoofdkantoor in Apeldoorn is goed voor circa 300 arbeidsplaatsen. Een groene/landelijke locatie zoals De Barnewinkel sluit uitstekend aan bij de ambities van het bedrijf.

Het transferium en een carpoolplaats wordt mogelijk gemaakt met het reeds in procedure zijnde bestemmingsplan 'De Voorwaarts'. Onderhavig bestemmingsplan maakt de bouw van een kantoor mogelijk. Het multifunctioneel centrum met hotel/vergaderfaciliteiten/foodcourt/business units etc. wordt op een later moment planologisch mogelijk gemaakt. In bijlage 1 zijn de verschillende bestemmingsplanprocedures in een overzichtskaart weergegeven.