direct naar inhoud van 2.2 Dorpsvisie Beekbergen en Lieren
Plan: Bestemmingsplan Oude Apeldoornseweg 15 Beekbergen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1107-onh1

2.2 Dorpsvisie Beekbergen en Lieren

Voor Beekbergen en Lieren is een integrale visie op de gewenste ontwikkelingen tot 2020 van beide dorpen opgesteld: de dorpsvisie Beekbergen en Lieren. Daarin wordt ingezet op de sterke kanten die beide dorpen nu al hebben:

  • De bijzondere ligging op de overgang van het hoger gelegen Veluwemassief naar de lagere IJsselvallei en de sprengen aan de westzijde van Beekbergen met de Oude Beek met watermolens aan de noordkant van beide dorpen en de prachtige natuur: de uitgestrekte bossen van de Veluwe, de enken en de lager gelegen weilanden.
  • Beekbergen als een gemĂȘleerd, actief en dynamisch dorp waar het goed en rustig wonen is, en dat voor toeristen en recreanten een aantrekkelijke en bekende plek is en waarin de Dorpstraat met de kerk en de Kerkallee met de hoge bomen en het nieuwe multifunctioneel centrum het hart van het dorp is. Beekbergen ook als dorp waar veel zorgbehoevenden een woonplek hebben gevonden.
  • Lieren als een gemoedelijk enkdorp, omringd door glooiende enken en lager gelegen grasland in de richting van het Beekdal met zijn silo en de spoorlijn van Dieren naar Apeldoorn met het VSM-station en museum en het kanaal als toeristische attracties.

In de dorpsvisie wordt het plangebied aangemerkt als onderdeel van een zone van landschappelijke versterking. Hier wordt ingezet op het verbeteren van de landschappelijke kwaliteiten door beperkte nieuwbouw mogelijk te maken. Dat moet leiden tot het toevoegen van kleine landschapselementen, houtwallen en het aanleggen van fiets- en wandelpaden. Bij functieverandering is het regionaal beleid voor vrijkomende (agrarische) bebouwing leidend.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1107-onh1_0004.jpg"

Figuur 4: kaart dorpsvisie