direct naar inhoud van 4.1 Bebouwing
Plan: Anklaarseweg naast 352
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1102-vas1

4.1 Bebouwing

In totaal worden een 8-tal vrijstaande woningen op het perceel gerealiseerd. De stedenbouwkundige invulling van het plan bestaat in principe uit twee delen, het wonen aan (het doodlopende pad aan) de Anklaarseweg en het wonen aan het park. Aan de Anklaarseweg zijn twee vrijstaande woningen met (zadel)kap gepland. Deze woningen zijn gericht op het doodlopende pad en het tegenoverliggende bestaande groen en voegen zich in de bestaande bebouwingstructuur langs deze weg. Ook de architectuur van deze woningen moet aansluiten bij de archtiectuur en karakter van de bestaande bebouwing van de straat.

De zes woningen aan de parkzijde zijn geori├źnteerd op het park maar worden via het bestaande, doodlopende pad ontsloten. Ze vormen een informele rand aan het park. De woningen hebben onderling wisselende rooilijnen en zijn 'familie' van elkaar maar wel met elk een eigen karakter en uitstraling. Deze woningen refereren aan de stijl van het modernisme en bestaan uit een zichtbare stapeling van twee lagen met een plat dak en de mogelijkheid voor een plaatselijke derde laag met plat dak.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1102-vas1_0005.png"

Figuur 5: Stedenbouwkundige invulling plangebied

Erfafscheiding

De erfafscheidingen moeten het landschappelijk karakter van de wijk versterken. Voor de woningen die gericht zijn op de vijver wordt een minimale, onnadrukkelijke markering van de erfgrens toegepast tussen kavel en park. Hiermee lijkt het alsof de woningen in het park staan en daarmee een eenheid vormen.

Doordat de woningen aan het park feitelijk twee voorkanten hebben (park- en padzijde), is er nadrukkelijk ook aandacht vereist voor de erfafscheiding aan de nieuwe ontsluitingsweg. Om te voorkomen dat deze straat gaat ogen als achterstraat met gesloten erfafscheidingen is gekozen voor mee-ontworpen erfafscheidingen die tezamen een duidelijke markering vormen tussen priv├ę en openbaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1102-vas1_0006.png"

Figuur 6: Erfafscheidingen plangebied