direct naar inhoud van 3.1 Historie
Plan: Anklaarseweg naast 352
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1102-vas1

3.1 Historie

Stadsdeel Noordoost is een typische uitbreidingswijk uit de jaren 60-70 met veel geschakelde laagbouw in lange rijen en hoogbouw- en middelhoogbouwcomplexen. De buurten Anklaar en Sprenkelaar zijn hoofdzakelijk gericht op het wonen. In de buurt Anklaar is het wijkwinkelcentrum gelegen. De wijk is opgezet met een voor die jaren typisch stempelverkaveling waarbij laag-, middel- en hoogbouw in steeds dezelfde orthogonale patronen worden herhaald. Deze orthogonale structuur wordt ondersteunt door het wegenpatroon. De profielen in dit gebied zijn over het algemeen riant qua maat.

De Anklaarseweg is een oude structuur die al voor bovengenoemde uitbreiding bestond. Langs delen van deze weg zijn woningen gesitueerd in een lintstructuur met vrijstaande woningen (waaronder typisch 'Apeldoornse huisjes') op ruime kavels. Ook de planlocatie bevat oorspronkelijke woningen die zijn georiƫnteerd op de Anklaarseweg. In de loop van de tijd is deze structuur verder aangevuld met nieuwe vrijstaande woningen.

Een doodlopend pad welke aantakt op de Anklaarseweg en het plangebied ontsluit is onderdeel van de oudere structuren in Anklaar. Aan dit pad is sinds jaren een kwekerij gevestigd. Deze functie is al van oudsher aanwezig en kan worden gezien als relict van de oorspronkelijke, agrische verkaveling.