direct naar inhoud van 4.1 Ruimtelijke hoofdstructuur
Plan: Groot Zonnehoeve
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1098-onh1

4.1 Ruimtelijke hoofdstructuur

De ruimtelijke hoofdstructuur van Groot Zonnehoeve wordt gevormd door de deelgebieden met hun eigen sferen en de structurerende elementen.

De sfeer van Schuylenburg wordt bepaald door het bos en door de aanwezigheid van de zorginstelling. In dit bos worden drie woongebieden toegevoegd. Deze woongebieden moeten en kunnen worden gerealiseerd zonder het boskarakter aan te tasten. In Zonnehoeve, dat nu nog een open agrarisch gebied is, komen twee woongebieden. Het oostelijke woongebied krijgt vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen: wonen in en aan het landschap. Het westelijke woongebied wordt meer verdicht en kent een grote variatie aan woningtypen. Tussen Schuylenburg en Zonnehoeve komt de groene wig uit De Groene Mal, in de vorm van een park (Park Zonnehoeve) met een sterke oost-west-richting die landgoed Het Woudhuis verbindt met het centrum van de stad. Tussen Schuylenburg en het park wordt tot slot nog een woongebied toegevoegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1098-onh1_0012.jpg"

afbeelding 12 ruimtelijke hoofdstructuur

Afbeelding 12 geeft een overzicht van de structurerende elementen. Belangrijke structurerende elementen zijn de entrees (in de afbeelding aangegeven met rode pijlen). Dit zijn de drie hoofdontsluitingen van de wijk. Aan de Zutphensestraat komen twee entrees als ontsluitingen voor de woongebieden in Schuylenburg. De derde entree ligt aan de Laan van Erica, waar de Groene Voorwaarts aansluit op de Laan van Erica. Deze entree wordt gemarkeerd door een woongebouw en de voorstadhalte. Verder vormt Park Zonnehoeve een zeer belangrijk structurerend element. Vier fiets-/voetpaden verbinden de woongebieden ten noorden en zuiden van het park.

In het plangebied worden zeven buurten onderscheiden (zie afbeelding 13).

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1098-onh1_0013.jpg"

1 Parkbos West   5 Boskamers  
2 Hippodroom   6 Zonnetuin  
3 Parkbos Oost   7 Villahoeve  
4 Centrum    

afbeelding 13 overzicht buurten