direct naar inhoud van 3.6 Verkeer en vervoer
Plan: Bestemmingsplan Beekbergen en Lieren
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1090-von1

3.6 Verkeer en vervoer

HOOFDONTSLUITING

Beekbergen en Lieren liggen nabij de A1 waarop zij via de op- en afrit Apeldoorn-Zuid nummer 20 een aansluiting hebben. De provinciale Arnhemseweg (N788) verbindt Beekbergen met Apeldoorn in het noorden en de A50 in het zuiden. Vanuit Beekbergen loopt tevens de provinciale Loenenseweg (N786) zuidelijk richting Loenen en Eerbeek. Lieren is via de provinciale weg Kanaal Zuid verbonden met Apeldoorn in het noorden en gaat in het zuiden over in de provinciale weg N787 richting Dieren. De Dorpstraat is de hoofdverbinding tussen beide dorpen.


GEBIEDSONTSLUITING

Binnen Beekbergen wordt de hoofdstructuur gevormd door de provinciale wegen Arnhemseweg en Loenenseweg, die via de Dorpstraat en de Kerkweg met elkaar worden verbonden. Buiten de bebouwde kom is in het verlengde hiervan een maximumsnelheid van 80 km/uur toegestaan. Binnen de bebouwde kom gelden maximumsnelheden van 50 km/uur voor de Arnhemseweg en de Loenenseweg tussen kruispunt Dorpstraat en zuidelijke komgrens. Voor de Dorpstraat en de overige wegen in het dorp geldt een regime van 30 km/uur. Buiten het dorp lopen de plattelandswegen waar maximaal 60 km/uur gereden mag worden.


De hoofdstructuur van Lieren wordt gevormd door de noord-zuid lopende Lierderstraat en de oost-west georiƫnteerde Tullekensmolenweg/ Molenvaart. Voor alle wegen binnen de bebouwde kom van Lieren geldt een maximum snelheid van 30 km/uur, hierbuiten wordt 60 km/uur gehanteerd.


OPENBAAR VERVOER

Beekbergen kent twee snelbuslijnen. Lijn 91 rijdt rechtstreeks via de Arnhemseweg en A50 tussen Apeldoorn en Arnhem. Lijn 43 rijdt vanaf Apeldoorn door de Dorpstraat / Kerkweg in de richting Loenen en Eerbeek, en van daaruit via Velp naar Arnhem. Lieren heeft op dit moment geen regulier openbaar vervoer. Wel is er voor het hele gebied de mogelijkheid om gebruik te maken van de Taxibus.


In Lieren bevindt zich een station aan de toeristische stoomtreinlijn van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) naar Dieren en het Apeldoorns Kanaal. Het station heeft geen functie in termen van regulier openbaar vervoer.


LANGZAAM VERKEER

Buiten de komgrenzen zijn de oude Apeldoornseweg, de Loenenseweg en de Engelanderholt onderdeel van het bovenlokaal fietsnetwerk. De hoofdwegen Arnhemseweg en Loenenseweg hebben vrijliggende fietspaden. Binnen de komgrenzen heeft Beekbergen langs de hoofdweg Arnhemseweg vrijliggende fietspaden. Op de Dorpstraat en Kerkweg zijn waar nodig fietsstroken in de markering opgenomen. De Engelanderweg en de Ruitersmolenweg hebben fietsstroken als schakel tussen de bovenlokale fietsroutes. Lieren kent geen specifieke vrije fietsvoorzieningen.