direct naar inhoud van 4.1 Programma
Plan: Bestemmingsplan Hoofdweg 84 Loenen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1075-onh1

4.1 Programma

Aan de Vrijenbergweg 24 in Loenen is zorgboerderij De Groote Modderkolk gevestigd van stichting Verdandi. Die stichting heeft de eigenaar van het plangebied, stichting Zonnehuizen, als moederstichting. De doelstelling van Verdandi is om jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, onder begeleiding en training, een woonplek en een zinvolle dagbesteding te geven, om zo de zelfstandigheid te bevorderen.

De Groote Modderkolk is een agrarisch bedrijf waar tien mensen met een beperking wonen en ook meehelpen in de bedrijfsvoering. Die activiteiten omvatten ook natuurbeheer van een terrein van vereniging Natuurmonumenten. De werkzaamheden worden voor een groot deel ook als dagbesteding uitgevoerd, dus door mensen die niet op de zorgboederij zelf wonen. Dan gaat het om veertien personen.

Om haar doelstellingen te kunnen behalen biedt de locatie aan de Vrijenbergweg onvoldoende mogelijkheden. Enerzijds is het nodig om een zelfstandigere woonvorm aan te kunnen bieden dan nu het geval is. Stichting Zonnehuizen, wil het zorgaanbod graag vergroten. Anderzijds is, naast de bestaande dagopvang, behoefte aan meer mogelijkheden voor begeleid wonen. Dat met als doel de financieel-economische basis van de werkzaamheden te verbeteren. Daarom is Verdandi op zoek gegaan naar een extra locatie.

Die locatie werd gevonden in de vorm van de boerderij in het plangebied. Dat is een vrij fors bouwvolume, dat in principe veel ruimte biedt voor de nachtopvang, door daarbinnen kamers en kleine appartementen te maken, en ook woonruimte voor de begeleiding. De wens is om ruimte te bieden aan 10 bewoners en een inwonend echtpaar dat een belangrijk deel van de begeleiding verzorgt.

Voordeel van deze locatie is dat het op loopafstand van de bestaande locatie aan de Vrijenbergweg ligt. Daardoor kunnen de dagactiviteiten op de bestaande locatie geconcentreerd blijven en hoeft de nieuwe locatie alleen gebruikt te worden waarvoor hij verworven is: begeleid wonen. Ander pluspunt is dat de extra locatie op buitenplaats Ter Horst ligt en daarmee een uitvalbasis kan zijn voor het uitvoeren van dagactiviteiten/beheer aldaar.