direct naar inhoud van 2.2 Stedenbouwkundig plan
Plan: Bestemmingsplan Kanaaloevers Haven Centrum herstelplan
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1074-onh1

2.2 Stedenbouwkundig plan

Het stedenbouwkundig plan voor Haven Centrum is gevisualiseerd in figuur 4.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1074-onh1_0004.jpg"

figuur 4 stedenbouwkundig ontwerp

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1074-onh1_0005.jpg"

Het gebied Haven Centrum is georganiseerd rond twee binnenstedelijke pleinen, die een verbinding vormen tussen de Stationsstraat en het kanaal. De pleinen verschillen van elkaar in sfeer.

Het eerste plein ligt aan de Stationsstraat en heeft een zeer publiek karakter. Het tweede plein ligt centraal in het gebied en koppelt het eerste plein aan de Kanaaloever. Dit plein is meer introvert en heeft vooral het karakter van een woonplein. Eromheen komen stadswoningen en appartementen. Het plein krijgt door boombeplanting een groen karakter. Aan het kanaal heeft dit plein een sterk stadsrecreatieve kwaliteit omdat op dit plein de Kayersbeek eindigt, om vervolgens uit te monden in het kanaal. De kanaaloever wordt verkeersluw, met herstel van de oorspronkelijke beplanting met amerikaanse eiken. Qua functie wordt aan het kanaal hoofdzakelijk ingezet op wonen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1074-onh1_0006.jpg"

Het voor dit bestemmingsplan relevante bouwblok ligt aan de kant van het kanaal en grenst aan het woonplein. Aan de noordrand van het woonplein komen stadswoningen en appartementen in vijf lagen. De stadswoningen bieden ruimte voor woon/werkcombinaties. Op de kop bij het kanaal komt een woontoren van negen lagen. Deze kop vormt een verbijzondering in de wand langs het kanaal. Onder het nieuwe bouwblok komt een deel van de nieuwe ondergrondse openbare parkeergarage, die de bestaande bovengrondse parkeergarage Koningshaven zal vervangen.