direct naar inhoud van 5.5 Financieel-economische uitvoerbaarheid
Plan: Barnewinkel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1070-vas1

5.5 Financieel-economische uitvoerbaarheid

5.5.1 Kostenverhaal (wro)

Het gaat voorzover het de realisering van het MFC betreft om een particulier initiatief. Met de initiatiefnemer is in 2008 een aankoop- exploitatieovereenkomst gesloten. In 2011 zijn enkele wijzigingen/aanvullingen overeengekomen als gevolg van de aangepaste plannen in het kader van de komst van Agrifirm (Bestemmingsplan Barnewinkel naast nr 13). In het verlengde hiervan is 05-07-2012 nog een extra aanvulling/wijziging overeengekomen. Met deze overeenkomst en aanvullende brieven is het kostenverhaal op grond van de wro verzekerd. Er is dan ook geen exploitatieplan noodzakelijk voor dit bestemmingsplan. De initiatiefnemer is aan de gemeente een exploitatiebijdrage verschuldigd. Deze wordt voldaan in de vorm van de levering van een perceel grond waarop door de gemeente het transferium ten behoeve van het Omnisport en een carpoolplaats zullen worden gerealiseerd. Een deel van de met deze planherziening samenhangende kosten van de inhuur van gemeentelijke deskundigheid komt voor rekening van de gemeente in het kader van de actualisering van het bestemmingsplan. De overige met dit plan samenhangende (apparaats)kosten worden gedekt door een bijdrage uit de Algemene Reserve van het Grondbedrijf.

5.5.2 Financiele uitvoerbaarheid

Het bestemmingsplan voorziet in een multifunctioneel complex waarin de functies van congrescentrum, hotel en restaurant kunnen worden gecombineerd. Deze combinatie van functies levert een voor de omgeving unieke en aantrekkelijke situatie op, temeer gelet op het feit dat de locatie door de ligging aan snelwegen en nabij afritten uitstekend bereikbaar is. Vergelijkbare multifunctionele centra worden door het hele land geëxploiteerd.

De locatie zal worden geëxploiteerd door Van der Valk. Van der Valk exploiteert meerdere van dergelijke multifunctionele centra in het land, onder meer in Harderwijk, Duiven en Hengelo (Ov.), en kan derhalve als een ervaren exploitant op dit gebied worden beschouwd.

Gelet op dit alles kan worden aangenomen dat het bestemmingsplan financieel uitvoerbaar is.

5.5.3 Economische uitvoerbaarheid

Het bestemmingsplan voorziet in een multifunctioneel complex waarin de functies van congrescentrum, hotel en restaurant kunnen worden gecombineerd. Deze combinatie van functies levert een unieke en aantrekkelijke situatie op, mede gelet op de situering op een prominente locatie en de uitstekende bereikbaarheid van de locatie door de ligging pal aan de snelweg, direct nabij de op- en afrit en nabij een knooppunt met andere snelwegen. Deze unieke situatie maakt ook dat de ontwikkeling een aanvullende positie zal innemen ten opzichte van bestaande hotels en congresfaciliteiten in Apeldoorn en omgeving.


Zoals in par. 5.5.2 al is aangegeven, zal het multifunctionele complex worden geëxploiteerd door Van der Valk, die in den lande meerdere vergelijkbare centra exploiteert.


Uit recent onderzoek van de provincie Gelderland, 'Maak kennis met de vrijetijdseconomie in Gelderland' (december 2011) blijkt dat er voldoende vraag is naar (zakelijke) hotels en naar congresfaciliteiten (en dus zeker ook naar locaties waar deze functies gecombineerd worden). De conclusies van dit onderzoek zijn onder andere de volgende:

  • Meer dan de helft van het aantal zakelijke overnachtingen in Gelderland vindt plaats in de regio De Veluwe (waar Apeldoorn onder valt).
  • De meeste meerdaagse zakelijke reizen in de provincie Gelderland vinden plaats in de regio De Veluwe.
  • Het bijwonen van vergaderingen, congressen, beurzen, seminars, opleidingen, trainingen en bedrijfsuitjes vertegenwoordigt meer dan de helft van de zakelijke overnachtingen in de regio De Veluwe.
  • Ruim 6 op de 10 zakelijke reizigers vindt de provincie Gelderland een (zeer) aantrekkelijke zakelijke bestemming. Apeldoorn neemt daarbij de negende plaats in op de ranglijst van Nederlandse steden als zakelijke bestemming.


De bevindingen uit het hiervoor genoemde onderzoek zijn door de provincie Gelderland overgenomen in het Actieplan Vrijetijdseconomie Gelderland (2012). In dit actieplan wordt het gebied rond De Veluwe omschreven als een uitstekende locatie voor het zakelijk toerisme. De provincie geeft in het actieplan verder aan dat de noodzaak tot vernieuwing van locaties voor zakelijk toerisme groot is. De voorgestane ontwikkeling op Barnewinkel past uitstekend binnen deze provinciale uitgangspunten. Het vervult daarmee ook een regionale behoefte.


De Veluwe en daarmee Apeldoorn is vanwege landschappelijke kenmerken en centrale ligging al vanaf vanouds in trek bij toeristen. Jaarlijks vinden op De Veluwe ca. 10,5 miljoen overnachtingen plaats, waarvan een fors deel zakelijke overnachtingen is (CBS 2012). Binnen de provincie Gelderland vinden de meeste zakelijke overnachtingen plaats op De Veluwe.


Ondanks de sterke positie van Apeldoorn op De Veluwe beschikt Apeldoorn over relatief minder hotelkamers in het hogere segment per 1.000 inwoners dan gemiddeld in de regio De Veluwe/Veluwerand: volgens Horeca in cijfers 2012 beschikt Apeldoorn per 1.000 inwoners over 3,5 hotelkamers in het 4-sterrensegment, terwijl dit in de regio De Veluwe/Veluwerand 4,0 is. Dit geeft aan dat er ruimte is voor uitbreiding van het aantal hotelkamers.


Uit een recente publicatie van Horwath HTL (Hosta 2012, 35e editie) blijkt dat het herstel van de hotelmarkt zich verder voortzet. Dit komt tot uiting in hogere bezettingsgraden. Verder blijkt bijvoorbeeld uit de resultaten uit het Continu Vakantie Onderzoek waarover NBTC-NIPO Research in oktober 2012 publiceerde dat Nederlanders steeds vaker in eigen land op hotelvakantie gaan. Daarnaast is de verwachting (volgens CPB) dat de Nederlandse economie de komende jaren weer zal gaan groeien, hetgeen ook voor de hotelmarkt positief is.


Gelet op al het voorgaande heeft de ontwikkeling van een multifunctioneel complex op de onderhavige locatie om meerdere redenen een toegevoegde waarde. De ontwikkeling past in die zin ook erg goed in de ambitie van de gemeente om te komen tot een gevarieerder aanbod en een structuur die aansluit bij het economische profiel van de stad; een gevarieerd aanbod aan hotels en congrescentra is hier onderdeel van. Door de unieke kenmerken van het multifunctionele complex op Barnewinkel zal dit complex zijn eigen plek innemen.

Tot slot moet gesteld worden dat een bestemmingsplan geen instrument is om concurrentie te voorkomen of te beperken. Slechts in geval zich een duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau zal voordoen, zodanig dat sprake is van een in planologisch opzicht onaanvaardbare situatie, is er ruimte om in het kader van een goede ruimtelijke ordening regulerend op te treden. Zoals hiervoor is onderbouwd, zal de ontwikkeling Barnewinkel niet leiden tot het sluiten van deuren bij bestaande hotels, restaurants en/of congreslocaties. Als zelfs sluiting niet aan de orde is, dan zal van duurzame ontwrichting zeker geen sprake kunnen zijn. Het bestemmingsplan is economisch uitvoerbaar en zal niet leiden tot een duurzame ontwrichting van het bestaande voorzieningenniveau.