direct naar inhoud van 5.2 Waterhuishouding
Plan: Barnewinkel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1070-vas1

5.2 Waterhuishouding

5.2.1 Algemeen

Het gebied de Barnewinkel is planologisch onderdeel van drie separate bestemmingsplannen. Voor de waterhuishouding is de ontwikkeling Barnewinkel in zijn geheel onderzocht (dus zowel de ontwikkeling van het transferium, de kantoren voor Agrifirm en de MFC). In 2011 is om die reden een waterstructuurplan opgesteld voor het gehele gebied Barnewinkel. Afgesproken is dat dit onderzoek als onderlegger dient voor de diverse planologische procedures. Het onderzoek is in juni 2011 afgerond en toegevoegd in bijlage 6.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn hieronder kort weergegeven. Een meer uitgebreidere omschrijving en onderbouwing kunt u in het waterstructuurplan vinden

5.2.2 Grondwater

De Barnewinkel is een nat gebied. De hoogste grondwaterstanden liggen op minder dan een halve meter onder maaiveld. Dit betekent dat er bij bouwwerkzaamheden aanvullende maatregelen genomen moeten worden (bijvoorbeeld ophogen). Uitgangspunt is in ieder geval dat er niet structureel grondwater zal worden afgevoerd.

Daarnaast komen op sommige plaatsen slecht doorlatende lagen voor waardoor regenwater soms moeilijk in de bodem kan wegzakken.

5.2.3 Oppervlaktewater en waterafhankelijke natuur

De bestaande afwateringsstructuur wordt grotendeels gehandhaafd. Eventueel wordt de sloot langs de A50 verbreed om meer berging te creëren.

5.2.4 Afvoer van hemelwater

Sinds de introductie van het vernieuwde waterbeleid hanteert de gemeente Apeldoorn bij nieuwbouwplannen en herstructureringsprojecten het principe dat er geen hemelwater op de bestaande gemengde riolering mag worden aangesloten. Voor dit project worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • Al het hemelwater afkomstig van daken en terreinverhardingen (zoals parkeerplaatsen en pleinen) en straten wordt geïnfiltreerd in de bodem of geborgen op het terrein, bijvoorbeeld door toepassing van infiltratiegreppels of wadi's, ondergrondse infiltratievoorzieningen, waterdoorlatende verhardingen of vijvers.
  • Voor hemelwater afkomstig van afvoerende verharde oppervlakken dient een hemelwatervoorziening ter grootte van 36 mm per afvoerende m2 verharding aangelegd te worden.

Binnen het plangebied zijn voldoende mogelijkheden om het hemelwater afkomstig van de geplande ontwikkelingen te bergen en/of infiltreren.

De uiteindelijke keuzes en inrichting met betrekking tot de waterhuishouding dienen met Gemeente Apeldoorn te worden afgestemd.

Voor de nieuwbouw mag géén gebruik worden gemaakt van uitlogende materialen die het hemelwater kunnen verontreinigen. Voorbeelden zijn zink en koper.

De uiteindelijke keuzes en inrichting met betrekking tot de waterhuishouding dienen met Gemeente Apeldoorn te worden afgestemd.

Voor de nieuwbouw mag géén gebruik worden gemaakt van uitlogende materialen die het hemelwater kunnen verontreinigen (bouwbesluit/PvE infiltratievoorziening). Voorbeelden zijn zink en koper.

5.2.5 Afvoer van afvalwater

In de Barnewinkel ligt een gemeentelijk vuilwaterriool. Deze heeft voldoende capaciteit voor het extra aanbod van afvalwater vanuit de voorziene ontwikkelingen. Het afvalwater dient onder vrij verval te worden aangesloten op dit riool.

5.2.6 Watertoets

Waterschap Veluwe is nauw betrokken bij het opstellen van het waterstructuurplan. Zij hebben zich kunnen vinden in de conclusies uit dat rapport. Voor dit bestemmingsplan is geen apart vooroverleg gevoerd.