direct naar inhoud van 3.6 Verkeer en vervoer
Plan: Loenen en Veldhuizen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1067-vas2

3.6 Verkeer en vervoer

Autoverkeer

De Beekbergerweg/Eerbeekseweg (N786) vormt een belangrijke doorgaande verbinding door de kern Loenen. De weg wordt daardoor ook veel gebruikt door vrachtverkeer.


De weg takt in noordelijke richting aan op de A50 (Apeldoorn/Arnhem en verder) en leidt in zuidelijke richting naar de kernen Eerbeek en Dieren. De Hoofdweg (N789) vormt een minder belangrijke oostelijke aftakking van deze weg, maar zorgt wel voor een doorgaande verbinding naar Klarenbeek. Ter hoogte van het Apeldoorns Kanaal sluit de weg aan op Kanaal Zuid, de weg langs het kanaal. In westelijke richting wordt Loenen ontsloten door de Groenendaalseweg. Deze leidt naar het bosgebied van de Veluwe.


De duidelijke hiërarchie van de verschillende wegen leidt het doorgaande verkeer over de hoofdwegen. De overige straten in de kern zijn daardoor relatief rustige woonstraten, grotendeels uitgevoerd als 30 km/h-gebieden. De wegen in Veldhuizen zijn 60 km/h.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1067-vas2_0026.png"  
Hoofdontsluiting kern Loenen  

Fietsverkeer

De Eerbeekseweg maakt onderdeel uit van het bovenlokale fietsnetwerk. De Hoofdweg in Loenen en het fietspad langs de oostzijde van het Apeldoorns Kanaal behoren tot het recreatieve knooppuntennetwerk. Vanuit Loenen is er verbinding met het knooppuntennetwerk direct de Veluwe en Loener Mark in. Langs de Eerbeekseweg liggen fietspaden, langs de Hoofdweg in Loenen fietsstroken.

Spoorweg

De spoorlijn Dieren-Apeldoorn die langs het MOB-complex Veldhuizen loopt, is in gebruik bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. De stoomtrein wordt voor recreatieve doeleinden ingezet en heeft in de zomerperiode een dienstregeling.