direct naar inhoud van 4.1 Bebouwing
Plan: Bestemmingsplan Terwoldseweg 7 en omgeving
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1056-onh1

4.1 Bebouwing

De bestaande agrarische bedrijfswoning zal worden bestemd als woning. Daarmee is er geen relatie meer met het agrarisch bedrijf (kwekerij). De woning blijft fysiek onveranderd.

Voor het zorgcomplex met de zorg- en seniorenwoningen wordt uitgegaan van villa's op grote, groene kavels. In totaal zijn er vier gebouwen (vijf onderdelen) aanwezig op de kavel. Rond de gebouwen komt een groene lijst, in de vorm van tuinen. Het groen loopt tussen de gebouwen door. Er zal een onderscheid komen tussen een formele 'nette' voortuin aan de Terwoldseweg en een informeel erf aan de achterzijde.

Doordat de kavel grenst aan het volkstuinencomplex zal de sfeer die van een buitenplaats benaderen. De kavel met de zorgwoningen vormt het 'hoofdgebouw', terwijl het volkstuinencomplex de 'achtertuin' is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1056-onh1_0004.jpg"

figuur 4: Bebouwing zorgcomplex (indicatief)

De gebouwen liggen verspreid over de kavel. Het hoofdgebouw zal het meest in het oog springen en richt zich naar de Terwoldseweg. De andere gebouwen bevinden zich achter het hoofdgebouw of ernaast en zijn op het hoofdgebouw en/of omgeving georiƫnteerd. De gebouwen zullen verschillen in volume, footprint en kapvorm. De hoogte varieert van 1 tot maximaal 3 bouwlagen, met een kap. De gebouwen lopen in westelijke richting op in hoogte.

Gebouw A (linksvoor op de kavel) is ten behoeve van 36 seniorenwoningen. Gebouw B (achter gebouw A) is een schuur en zal worden gebruikt als berging. In gebouw C (rechts midden op de kavel) komen 15 appartementen voor begeleid wonen. In gebouw E (helemaal achter op de kavel) komen 8 groepswoningen voor elk 6 bewoners voor begeleid wonen (dementerende ouderen), in totaal 48 bewoners. Gebouw D (rechts voor op de kavel) is bedoeld voor appartementen, een specifieke gebruiker is vooralsnog niet bekend.

De wens is een zogenaamd boerenerf te creƫren. Voor het beeldkwaliteit van de gebouwen en het terrein worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • landelijk 'but with a modern twist';
  • bijzondere binnenkomer voor de wijk;
  • opvallend maar niet schreeuwerig;
  • duurzame uitstraling;
  • hoog welstandniveau.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1056-onh1_0005.jpg"

figuur 5: Impressies 'boerenerf'