direct naar inhoud van 3.8 Recreatie
Plan: Buitengebied Het Woud
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1052-vas1

3.8 Recreatie

Apeldoorn is een aantrekkelijke gemeente voor recreanten. Dit komt door de bijzondere ligging met een rijke variatie aan natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten. Nationaal Park De Veluwe en het IJsseldal bieden een afwisselend landschap met hoge natuurwaarden.

Buiten het plangebied liggen diverse toeristische attracties: een natuurgebied van internationaal niveau (Nationaal Park De Veluwe), cultuurhistorisch waardevolle objecten (Paleis Het Loo, Radio Kootwijk)en diverse attractieparken (De Apenheul, Koningin Juliana Toren).

Het plangebied zelf kent enkele recreatieve voorzieningen. Het gebied is geschikt voor een extensief recreatief medegebruik (wandelen, fietsen) en er zijn vissteigers en picknickplaatsen aanwezig. Er zijn twee campings aanwezig, waaronder een boerencamping aan de Klarenbeekseweg 8. Daarnaast is er Papierfabriek De Middelste Molen met bijbehorend museum en ten westen van het plangebied ligt de spoorlijn Dieren-Apeldoorn met een ('s zomers) rijdende stoomtrein.

In zijn algemeenheid krijgen mensen steeds meer vrije tijd. De verwachting is dat de vraag naar recreatiemogelijkheden zal toenemen. Een deel van deze mensen zal de rust en de ruimte van het platteland opzoeken. De agrarische sector kan op deze vraag inspelen door bijvoorbeeld mogelijkheden te bieden voor "kamperen bij de boer", "bed & breakfast", verhuur van fietsen, kleinschalige horeca (theetuin), etc.

Ten aanzien van de spoorlijn Dieren-Apeldoorn ten westen van het plangebied, heeft VSM de wens uitgesproken om voor de stoomtrein meer opstapplaatsen te creƫren.