direct naar inhoud van 3.5 Verkeer en vervoer
Plan: De Voorwaarts
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1035-onh1

3.5 Verkeer en vervoer

Autoverkeer

Het plangebied De Voorwaarts is gelegen aan de hoofdwegenstructuur van Apeldoorn. Aan de oostzijde ligt de Laan van Erica, welke onderdeel uitmaakt van de Ring. Aan de noordzijde ligt de Zutphensestraat, één van invalswegen vanaf de snelweg A-50. Op figuur 3.1 is het plangebied en de hoofdwegenstructuur aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1035-onh1_0005.png"

Figuur 3.1. Ligging ten opzichte van de Hoofdwegenstructuur

Door de ligging direct aan de Zutphensestraat en de Laan van Erica is het gebied De Voorwaarts goed bereikbaar voor autoverkeer van respectievelijk regionaal en nationaal karakter. De genoemde wegen dienen ook als ontsluiting voor omliggende woonwijken, o.a. Osseveld en Woudhuis.
De wegen binnen het gebied De Voorwaarts hebben alleen een functie voor het bestemmingsverkeer binnen het plangebied.

Langzaam verkeer
De wegen De Voorwaarts en de Groene Voorwaarts maken onderdeel uit van het primaire fietsroutenetwerk. Twee tunnels onder respectievelijk de spoorlijn Apeldoorn-Deventer en de A-50, verbinden het centrum van Apeldoorn met het buitengebied.
Langs de Zutphensestraat en de Laan van Erica liggen fietspaden. Verder bevinden zich binnen het plangebied geen vrijliggende fietspaden. Langs de Zutphensestraat, ter hoogte van de A-50, ontbreken fietsvoorzieningen.

Openbaar vervoer
Op dit moment rijdt er een lijnbus over de Laan van Erica direct langs het plangebied. Deze lijnbus stopt momenteel bij NS station de Maten. Bij de verdere ontwikkeling van de wijk Groot Zonnehoeve zal deze bus door deze wijk naar de Zutphensestraat rijden. Mogelijk zal deze buslijn in de toekomst ook het industriegebied Ecofacterij gaan bedienen.
Aan de spoorlijn Apeldoorn - Zutphen ligt de voorstadshalte De Maten, nabij de spoorwegovergang met de Laan van Erica. Vanaf deze halte worden voetgangers-voorzieningen gerealiseerd naar het gebied De Voorwaarts. Aan de spoorlijn Apeldoorn – Deventer ligt voorstadshalte Apeldoorn-Osseveld, ook vanaf dit station is het gebied bereikbaar.