direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: De Voorwaarts
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1035-onh1

3.2 Ruimtelijke en functionele structuur

Apeldoorn is centraal in Nederland gelegen, op de kruising van twee autosnelwegen (A-50 en A-1). Apeldoorn ligt in een groene omgeving aan de rand van Nationaal Park De Hoge Veluwe.
De autosnelwegen garanderen een goede (inter-)nationale bereikbaarheid en de spoorlijn Amersfoort – Apeldoorn – Enschede zorgt voor een directe aansluiting met de Randstad en het oosten van het land.
Samen met Deventer en Zutphen maakt Apeldoorn deel uit van de 'Stedendriehoek'. De stad is, anders dan beide andere steden, geen IJsselstad, maar gelegen op de rand van het Veluwemassief. De stad ligt op een 'hellend vlak' tussen de hooggelegen Veluwe en de laaggelegen IJsselvallei. Deze tweedeling is kenmerkend voor de landschappelijke opbouw. Aan de westzijde van de stad gaat het bosgebied van de Veluwe geleidelijk over in extensieve, bosrijke woongebieden.
De 'groene wig' waarvan een deel van het plangebied De Voorwaarts onderdeel uitmaakt, neemt hierbij een bijzondere positie in. De wig dringt diep de stad in, tot nabij de binnenstad. Het historisch beeld (Apeldoornse Bosch/Groot Schuylenburg en agrarisch cultuurlandschap) is er nog redelijk intact.
Het plangebied De Voorwaarts is gelegen aan de hoofdwegenstructuur van Apeldoorn. Aan de oostzijde ligt de Laan van Erica, welke onderdeel uitmaakt van de Ring. Aan de noordzijde ligt de Zutphensestraat, één van invalswegen vanaf de snelweg A-50.
De spoorlijn richting Zutphen en de Zutphensestraat zijn beide ruimtelijke structuurelementen van circa 100 jaar geleden en vormen de belangrijkste verbindende 'dragers' binnen de groene wig. Direct ten zuiden van de Zutphensestraat ligt het bospark Groot Schuylenburg. De paviljoens van de zorginrichting zijn gelegen in het bosgebied dat voorheen bekend stond als het Apeldoornsche Bosch. Ten noorden van de Zutphensestraat is de wijk Woudhuis gerealiseerd. Van de oorspronkelijke kenmerken is weinig bewaard gebleven. De bosrijke strip binnen de groene wig wordt begrensd door de weg De Voorwaarts, een oude landweg, de Zutphensestraat en de weg De Barnewinkel. Ten zuiden van De Voorwaarts ligt de woonwijk De Maten.
Een deel van het plangebied is met toepassing van toepassing van artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke ordening reeds ingevuld: de voetbalvelden van WSV zijn verplaatst, het Omnisportcentrum is gebouwd, de uitbreiding van Intratuin is gerealiseerd en de ijs- en skeelerbaan is gerealiseerd.
De meest westelijke punt van De Voorwaarts ligt op slechts anderhalve kilometer van het centrum van Apeldoorn en daarmee op maar heel geringe afstand van stedelijke voorzieningen van regionaal belang.
Wijkvoorzieningen zijn te vinden in De Maten en op de grens van Woudhuis en Osseveld. Voor de nieuwe woonwijk Groot Zonnehoeve is een ontwerpbestemmingsplan in procedure gebracht (mei 2011). De nieuwe wijk is deels bouwrijp gemaakt en er zijn reeds ca. 80 woningen gebouwd.
Verder weg aan de oostzijde grenst de groene wig aan landgoed het Woudhuis en op enige kilometers afstand ligt natuur- en recreatiegebied Bussloo.