direct naar inhoud van 3.7 Cultuurhistorie
Plan: Bestemmingsplan Beekbergen Klein Canada
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1018-onh1

3.7 Cultuurhistorie

De belangrijkste cultuurhistorische kenmerken van de locatie zijn:

Dorpsrand:

De locatie ligt aan de dorpsrand van Beekbergen. Het heeft zicht op een open enklandschap (deels tot aan Lieren) én bepaalt het aanzicht op het dorp vanuit dat landschap. Dit aanzicht kent een samenstelling van bomen, kleinschalig bebouwing en doorkijkjes en weides.

De perceelgrenzen van de locatie werden van oorsprong bepaald door een historische substructuur: een zandweg die naar het westen boog. Dit kenmerk werd ontkracht door de bouw van woningen aan de rechtgetrokken lijn van de Ruitersmolenweg.

Veel groen:

Een houtwal aan de zuidgrens (jong) en bij de ingang (oud), Canadese esdoorns bij de bungalows en informele beplanting en paden zijn de voornaamste groen elementen. Zij zijn tastbare restanten van en herinneringen aan de ontstaansgeschiedenis van deze plek.

Villawoning en recreatiefunctie:

De bouw van een villa in 1925 en bijbehorende fokkerij heeft voor een bepaalde inrichting gezorgd. De villa als vrijstaande woning heeft een meerwaarde voor de locatie en een voortdurende gebruikswaarde. De schuur heeft te veel wijzigingen ondergaan om als leesbaar element van de oorspronkelijke inrichting te fungeren. Ook als hotel is het geen waardevol gebouw.