direct naar inhoud van 3.1 Historie
Plan: Beekbergen Inbreidingslocaties
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1004-vas1

3.1 Historie

Beekbergen is - samen met Lieren, Oosterhuizen en de buurtschap Engeland (aan de westzijde van Beekbergen) - tot ontwikkeling gekomen op de flank van het Oost-Veluwse stuwwallengebied, dat zich uitstrekt van Hattem tot Dieren. Bestaansvoorwaarde was de beschikbaarheid van water; in dit geval ontstonden nederzettingen bij beken. In Beekbergen werd de ruimtelijke structuur naast de aanwezigheid van beken en wegen ook bepaald door de situatie van de kerken.

De eigenlijke nederzetting werd gevormd door de woon- en bedrijfsgebouwen, gelegen op hun erven. Deze werden gegroepeerd aan of rondom een enk. Dit was een complex van op hogere gronden gelegen akkers, gescheiden van elkaar door houtwallen. De enken kwamen steeds hoger te liggen vanwege de jaarlijkse bemesting.
Aan de buitenkant van de nederzetting bevonden zich op de lagere en nattere gronden de gemeenschappelijke weiden. Vanaf die weiden werd de toegang tot het dorp gevormd door de brink, waar het vee ’s avonds naar toe werd gedreven om naar de stallen te worden gebracht. Andere kenmerkende landschapsstructuren vormden de land- en handelswegen, de schaapsdriften en de hessenwegen.