direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Bestemmingsplan Polderweg Sportterrein
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1082-onh1

3.2 Ruimtelijke en functionele structuur

Het sportpark De Maten is gelegen op de grens van de wijkdelen Matenhoeve en Matenveld. Het wijkdeel Matenveld ligt in de zuidwest hoek van de wijk. De zone tussen Landdrostlaan en rijksweg A1, die als een restant van het agrarisch gebied is te beschouwen (semi agrarische doeleinden, volkstuinen), maakt dat de bebouwing van wijkdeel Matenveld langs de Landdrostlaan als stadsrand werkt. Het gebied vormt de overgang tussen stedenlijk en landelijk gebied en fungeert hierbij tevens als geluidsbuffer tussen A1 en woongebied.

De Matenhoeve is gesitueerd aan de zuid-oostzijde van de Maten, ingeklemd tussen de A1 en A50. Het wijkdeel is van de beide rijkswegen afgeschermd door een brede groenzone met fietspad en bosstroken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1082-onh1_0005.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1082-onh1_0006.jpg"

Figuur: MatenveldFiguur: Matenhoeve

Het wijkdeel Matenhoeve wordt in de noord-zuid richting doorsneden door een ruime groenzone met een gemiddelde breedte van 80 m. Hier bevinden zich diverse waterpartijen, wandelpaden en afzonderlijk aangelegde fietspaden, sportvoorzieningen en een woonwagenerf. Deze zone brengt o.a. de ecologische verbinding tot stand tussen Matenpark en uiteindelijk het landelijk gebied aan de zuidzijde van Apeldoorn.

Het geheel straalt een parkachtige sfeer uit. Via de wandelpaden wordt verbinding gemaakt met de woongebieden en met de infrastructuur van het Matenpark. De sportvoorzieningen fungeren op wijkniveau (voetbal, soft- en basebal, korfbal). De sportverenigingen worden ontsloten vanaf de Landdrostlaan en de Kaartenmakershoeve (de vroegere Langedijk). Het sportpark sluit aan op de parkachtige brede groenzone die tevens als geluidsbuffer dient tussen de rijksweg en de woonwijk.