direct naar inhoud van 3.1 Historie
Plan: Bestemmingsplan Kanaalzone - De Vlijt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1039-vas1

3.1 Historie

Tegenwoordig maakt de Kanaalzone - Noordwest deel uit van het grootschalige herontwikkelingsgebied de Kanaalzone. In Kanaalzone - Noordwest is sprake van een traditioneel gemengd bedrijventerrein aan het kanaal, direct naast een woongebied met daarin ook diverse maatschappelijke functies en sportvoorzieningen. Er is een scala aan kleine en grote bedrijven gevestigd, zoals handels- en transportbedrijven, bouwbedrijven en reparatiebedrijven. Op enkele locaties in het gebied is zakelijke dienstverlening en de grotere (perifere) detailhandel aanwezig.


Van oorsprong was het een locatie bij uitstek voor op water gerichte industriƫle bedrijven. In het plangebied bevinden zich nu bedrijven in voedingsmiddelen, betonwaren, metaalbewerkende industrie en farmaceutische industrie. Enkele van deze industriƫle bedrijven worden gerekend tot de zwaardere belastende bedrijven wat betreft milieuhinder voor de omgeving, zoals de farmaceutische grondstoffenfabriek en opvolger van het vroegere Zwitsal, dat hier in de vorige eeuw uitgegroeid is tot een multinationaal bedrijf.


In het noordelijk deel van het bedrijvengebied wordt weinig gewoond, alleen hier en daar in een bedrijfswoning. Het zuidelijk deel, rond de Vlijtseweg, is van oudsher meer een woon-werk gebied, omdat de Vlijtseweg een uitvalsweg (oude landroute) vanuit het centrum was.


Naast een in omvang toenemende woonfunctie is hier nog enige zelfstandige dienstverlenende en ambachtelijke bedrijvigheid en handel aanwezig.