direct naar inhoud van 4.3 Cultuurhistorie
Plan: Beurtvaartstraat aanleg Grift
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.pb1002-vas1

4.3 Cultuurhistorie

De Beurtvaartstraat werd aangelegd op het tracé van de Grift. De looproute heette daarom voorheen het Griftpad. De Grift is de belangrijkste beekloop in Apeldoorn en heeft lange tijd als ruimtelijke drager gefungeerd. Apeldoorn heeft haar ontwikkeling mede te danken aan de ligging van de Grift. Het schone beekwater vormde de basis voor de economische en ruimtelijke ontwikkeling.

Naoorlogse ontwikkelingen hebben de loop van de Grift geen waardering gegeven. De Grift werd op verschillende plekken overkluisd, omgeleid of volledig uit het zicht gehaald. De wijziging van de vroegere benaming Griftpad in de Beurtvaartstraat formaliseerde de link tussen twee verbindende structuren, de Deventerstraat en de Stationsstraat, en bevestigde de nieuwe woonfunctie. Daar waar de straat vernauwt is er een intieme sfeer, wat een beetje de voormalige sfeer van het gebied rondom de Grift oproept.

De beekloop volgt in hoofdlijnen het oorspronkelijke cultuurhistorisch tracé zoals ook in het Waterplan is vastgelegd. Zowel het begin- als het eindpunt liggen vast door de al gerealiseerde aansluitpunten onder de Stationstraat en de Deventerstraat.