direct naar inhoud van 2.14 Archeologie: beleidskaart; molenplaatsen, beken en sprengen
Plan: Bestemmingsplan Hoenderparkweg 6 en 8
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1020-vas1

2.14 Archeologie: beleidskaart; molenplaatsen, beken en sprengen

De archeologische beleidskaart doet op perceelsniveau een uitspraak over de trefkans van archeologische resten. De trefkans kent drie gradaties:

  • Hoge trefkans: bij ruimtelijke ontwikkelingen is archeologisch onderzoek verplicht. Gestreefd wordt naar behoud van archeologische waarden.
  • Gemiddelde trefkans: bij ruimtelijke ontwikkelingen is archeologisch bureauonderzoek verplicht, afhankelijk van de uitkomsten kan veldonderzoek verplicht worden. Gestreefd wordt naar behoud van archeologische waarden.
  • Lage trefkans: bij ruimtelijke ontwikkelingen is een archeologische quick-scan vereist, afhankelijk van de resultaten wordt vervolgonderzoek aanbevolen. Behoud van archeologische waarden wordt aanbevolen.

Molenplaatsen, beken en sprengen

Water heeft van oudsher een belangrijke plaats in dorpen en buurtschappen op de rand van het Veluwemassief. Water was een aanleiding voor vestiging. Sprengen bepalen de plaats van (pre)industriƫle activiteiten (molens, wasserijen, papier) en buitenplaatsen. In het verstedelijkte dorp zijn sprengen en molenplaatsen visueel naar de achtergrond gedrongen. In het geval van het perceel Hoenderparkweg 6 en 8 - een oude molenplaats, zoals in paragraaf 3.3 wordt toegelicht - is de molen zelfs geheel verdwenen.